وسایل چدنی سالهاست که در زندگی ما وجود دارد و قراضه های چدنی نیز بازیافت لازم هستند. از این رو قیمت ضایعات چدن هم مطرح خواهد شد. با ما همراه باشید تا در مورد قراضه های چدنی و قیمتش بیشتر بدانید.
اهمیت قیمت ضایعات چدن در صنعت
همان طور که گفتیم ورود محصولات چدنی به زندگی مان اتفاقی جدید نیست. ابتدا قیمت خود چدن و سپس ضایعات چدن اهمیت پیدا خواهد کرد. فلز چدن فلزی با قیمت ارزان بوده که با فناوری جدید اما آسان تولید شده است. امروزه فلز چدن کاربرد های متعددی دارد. از جمله کاربرد های چدن مهندسی ، فولاد سازی و پزشکی است. بعد از استفاده شدن از وسایل چدنی یا در حین ساخت وسایل چدنی قراضه های چدنی مطرح خواهد شد زیرا نباید به فکر دور ریختن قراضه های چدنی در زمان تولید و مصرف بود. قیمت ضایعات چدنی مانند سایر ضایعات فلزی روند صعودی دارد و همین بازده اقتصادی برای آینده است. با وجود روند صعودی قراضه های چدنی اما هنوز قیمت ضایعات پایین است البته هر چه کیفیت ضایعات و منبع پایین تر باشد قراضه های چدنی هم از ارزش کمتری برخوردار خواهند بود یعنی چدنی که در شرایط خوبی نگهداری شده قیمت بالاتری را در مقایسه با چدن های مستهلک ، زنگ زده و کهنه خواهد داشت.
پس باید نتیجه گرفت که قیمت ضایعات فلز چدن بستگی به کیفیتش دارد. ضایعات چدن از رایج ترین ضایعات فلزی در آمریکا هستند زیرا ضایعات آهن از قیمت بالاتری نسبت به دیگر ضایعات برخوردارند.اگر قرار است که یک حیاط ضایعات را تحویل بدهید ( به عنوان ضایعاتی ) قبل از هر چیز قراضه های چدنی را به شکل قابل استفاده درآورید. برای قیمت اصلی ضایعات چدنی، ضایعات چدنی را با دیگر ضایعات مخلوط نکنید. در صورتی که قراضه های چدنی انباشته شوند شاهد دیدن گورستانی از ضایعات فلزی خواهید بود که برای تولید قابل استفاده نیستند. در صورتی که قراضه های چدنی بازیافت شوند یعنی برای تولید دوباره به کارخانه تحویل داده شود کارخانه ضایعات چدنی را ذوب کرده و برای تولید مجدد به کار خواهد برد.ک
ارخانه ها و شرکت های زیادی وجود دارند که مشغول بازیافت قراضه های چدنی و آهن قراضه هستند و قیمت خوبی را ارائه داده اند.پس از مطالبی که گفته شد باید نتیجه گرفت که قیمت قراضه های چدنی مهم است زیرا مراکز زیادی وجود دارد که به دنبال بازیافتش هستند و ما با جمع آوری و فروش ضایعات چدنی کمک بزرگی را به اقتصاد کرده ایم.
فلزی مات به نام چدن
چدن فلزی مات و دارای رنگ تیره بوده که عموما برای قالب سازی مورد استفاده است. جوش های چدن ضعیف اما اصل است. چدن به دلیل کربن بالا، بادوام است و ( 8 درصد ) سبک تر از فولاد است.به طور کلی باید گفت که چدن فلزی است با سختی بالا، بادوام، کم هزینه، مقاوم، محکم و دارای خواص ریخته گری است. چدن آلیاژی پرکاربرد از آهن است و یا به عبارتی از ترکیب کربن با آهن فلز چدن به وجود امده است و اغلب موارد استفاده چدن در اشکال پیچیده است. قراضه های چدنی از 4 نوع هستند که هر کدام را توضیح داده ایم. ( دسته بندی آلیاژهای چدنی )
چدن سفید : چدن سفید یا چدن ساخته شده از فولاد، چدنی است با کربن بالا که به صورت سیمانیک و کاربید به وجود آمده است. سخت بودن و تردی چدن سفید نشان از بادوام بودن و مقاومت چدن است. وجود ویسکوزیته در چدن سبب سخت شدن ریخته گری چدن شده و در زمان پر کردن قالب حتی به صورت ضعیف شاهد ترک های داخلی خواهید بود که البته بردن چدن سخت است. اغلب از فولاد ذوب شده برای چدن سفید استفاده خواهد شد یا به وسیله آنیل شدن فولاد ذوب شده به چدن تبدیل خواهد شد و علت پرکاربرد بودن چدن و قراضه های چدنی در فولادسازی همین است.
چدن منعطف : چدن منعطف ساخته و تولید شده ا چدن سفید با آنیل سازی است. چدن منعطف دارای استحکام کششی و انعطاف است و در مقابل ضربات مقاوم است. چدن منعطف ماده ای مناسب برای ساخت قطعاتی است که پیکربندی پیچیده ای دارند.
چدن خاکستری : رنگ آلیاز خاکستری بوده و سیلیکون و گرافیک موجود در چدن سبب شکل گیری چدن شده است. زمانی که چدن خاکستری بشکند شما رنگ نقره ای چدن را می بینید. چدن خاکستری خاصیت ریخته گری و دوام بالایی را دارد. چدن خاکستری در قالب مذاب خیلی راحت جریان یافته و در شکل جامد کاملا برش خواهد خورد. چدن خاکستری فلزی ترد است که اگر خم شود حتما شکسته خواهد شد و دیگر قابل جوش زدن نیست.
چدن معمولی : چدن معمولی، معمولا دارای کروم، تیتانیوم و نیکل است و علت استفاده از ترکیبات ( کروم، تیتانیوم و نیکل ) بالا بودن سختی، مقاومت و استحکام چدن است. چدن معمولی را آلیاژ نامیده اند و برای ساخت ماشین آلات مورد استفاده در محیط های تهاجمی کاربرد دارد.
خریدار ضایعات چدنی چه مراکزی هستند؟
مراکز خرید قراضه های چدنی عموما شرکت های ضایعاتی هستند که ضایعات چدن را به صورت جزئی و عمده با نرخ روز معامله خواهند کرد. کافیست که برای معامله با یکی از همین مراکز تماس بگیرید.اگر قصد فروش ضایعات چدنی را دارید سعی کنید به بالاترین قیمت قراضه های چدنی را بفروشید و بهترین خریدار را برای فروش بیابید تا سود خوبی از فروش ضایعات چدنی عایدتان شود. بسیاری از مراکزی که به صورت تخصصی به معاملات ضایعات آهنی مشغول هستند قیمت به روز را به شما خواهند گفت و در صورت لزوم ( مشاوره ) شما را از خدمات مشاوره بهره مند خواهند کرد.
چدن برای ساخت چه محصولاتی کاربرد دارد؟
ترکیب آهن با کربن ( 1/2_ 6/2 ) را چدن نامیده اند. انواع چدن را بر اساس رنگ آلیاژ تقسیم خواهند کرد.عنصر اصلی چدن سیلیسیم و کربن است و آهن به کار رفته در چدن از 95% بیشتر است. چدن ها به جزء نوع داکتیل، شکننده هم هستند و به خاطر نقطه ذوبی که دارند ( نقطه ذوب چدن پایین است. ) در ریخته گری، سیالیت، ماشین کاری و مهندسی به کار برده شده اند و در ساخت ماشین ها، قطعات خودروسازی ( بلوک سیلندر، جعبه دنده و سرسیلندر ) و ساخت لوله ها کاربرد دارند. سایر موارد استفاده و کاربرد چدن عبارت است از تولید پل، درپوش چاه، لوله، ماشین آلات و شکل توسعه یافته چدن برای شاغول کردن
- خرپای سقف
- خطوط انتقال گاز
- و پنجره های دکوراتیو
نیز کاربرد دارد.
در مورد آلیاژ چدن بیشتر بدانیم
چدن ( Cast Iron ) آلیاژی از گروه آهن است که 11/2 درصد تا 5/4 درصد آهن و کربن و از 5/3 درصد سیلیسیم تشکیل شده است.نامگذاری چدن بر اساس شکل انجمادش است. ( نامگذاری چدن ها به 5 صورت خاکستری، سفید، گرافیک، فشرده، مالیبل و داکتیل است. )همه چدن ها به جزء چدن داکتیل شکننده هستند. علت شکنندگی چدن پایین بودن نقطه ذوب اش است و پایین بودن نقطه ذوب چدن سبب استفاده شدن در ماشین کاری، ریخته گری، کارهای مهندسی و ساخت لوله، قطعات خودرو، ماشین ها و غیره شده است.در ضمن چدن ( حتی قراضه های چدنی ) در مقابل تخریب و تضعیف حاصل از خوردگی مقاوم هستند. چدن یک دسته بزرگ در صنعت است که آلیاژهای گوناگونی دارد.
آلیاژهای که زیرمجموعه چدن هستند با یکدیگر متفاوت بوده و چدن ریختگی مثل فولاد گروه دیگری از فلزات را شامل خواهد شد و به دو دسته آلیاژی و غیرآلیاژی تقسیم شده است.چدن آلیاژی مناسب برای کارهای مکانیکی است و چدن ساده از چدن آلیاژی نیست. در واقع چدن ساده آلیاژی از کربن، سیلیسیم و آهن است.هر چه درصد سیلیسیم و کربن بالا باشد ریخته گری آسان تر خواهد شد و از عیوب مک های انقباضی کاهسته می شود.چدن و قراضه های چدنی خیلی سریع ذوب خواهند شد و در صورتی که مذاب باشد نیازمند سیالیست زیاد است.
بخش زیادی از کربنی که در درون چدن وجود دارد در زمان انجماد آزاد خواهد سد و به شکل جزء اصلی در تولید میکروسکوب به کار خواهد رفت. حتی چگونگی به وجود آمدن عنصر کربن و شکلش نوع چدن و ویژگی های چدن را متمایز خواهد کرد.وجه تمایز آلیاژ فولاد و چدن در صد کربنی است که در تولیدشان به کار رفته است. طوری که اگر در ساخت آهن 2% کربن و 12_ 67/6% کربن به کار برود به ترتیب اول فولاد و دوم چدن را تشکیل خواهند داد.
کربنی که درون چدن وجود دارد به شکل گرافیک پراکنده بوده در حالی که کربنی که در فولاد وجود دارد به شکل ترکیبی در درون فلز ( Fe3c ) است و به خاطر همین خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی فولاد در مقایس با چدن فرق دارد قراضه های چدنی از چهار نوع چدن تشکیل شده اند. قبلا هم به طور مختصر گفته ایم که چدن ها به 4 دسته کلی تقسیم شده اند اما نه به صورت کامل تر که در ادامه برایتان انواع چدن ها را به طور کامل توضیح خواهیم داد.
چدن عمومی : بزرگترین چدن آلیاژ های ریخته گری چدن عمومی هستند که بر حسب گرافیکی که دارند به 4 دسته زیر تقسیم شده اند.
چدن لایه ای ( خاکستری ) : یکی از چدن های مهم مهندسی بوده که بسیار پرکاربرد است. خواص چدن لایه ای با توجه به اندازه، ساختار، توزیع و مقدار گرافیک متفاوت است. چدن های لایه ای هدایت گرمای زیاد و بالایی دارند و در مقابل شوک های حرارتی کم تحمل هستند و به راحتی ماشین کاری شده و همه سطحش در مقابل سایش مقاوم است. چدن لایه ای با توجه به خواصی که دارد برای ریخته گری مناسب است. چدن لایه ای برای تولید ماشین آلات عمومی، قالب های کمپرسورهای سبک، شیر فلکه، میل لنگ ها و اتصالات کاربرد دارد.
چدن نشکن : چدن نشکن نخستین بار در فیلادلفینا در کنگره ریخته گری مطرح شد. توسعه چدن کروی از سال 1950 تا 1960 بود. ترکیب چدن نشکن از کربن 7/3 درصد، منگنز 3/0 درصد، گوگرد 01/0 درصد، سیلیسیم 5/2 درصد، منیزیم 04/0 درصد و فسفر 01/0 درصد است.فرق چدن نشکن با چدن خاکستی منیزیم موجود در چدن نشکن است. برای ساخت چدن نشکن سدیم و منیزیم به کار رفته است.برای اصلاح بهتر منیزیم برخی عناصر اضافه شده تا از منیزیم کمتر استفاده شود و در مصرف منیزیم صفه جویی شود. اکسیژین زدایی چون سیلیسیم و کربن سبب کمتر شدن اکسیژن و پایین آمدن گوگرد خواهد شد. از کاربردهای چدن نشکن باید به خودروسازی، اتصالات، تجهیزات برقی، پمپ، بدنه موتور و غیره اشاره کرد.
چدن چکش خوار : چدن های چکش خوار به دلیل ریخته گری با چدن سفید فرق دارند. ساختار نهایی چدن چکش خوار از گرافیک مزیتی، ترکیب شیمیایی با عملیات حرارتی است.تذکیب چدن چکش خوار طبق نیازهای بازپختف جذب و تولید ریخته گری است. برای مثال با بالا رفتن Si بازپخت جلو رفته و عملیات حرارتی خیلی زود با سلیک کوتاه شده و در نتیجه مقاومت مکانیکی اصلاح خواهد شد.تأثیر عناصر در چدن چکش خوار زیاد نیست. چدن چکش خوار از Bi و Te ترقی داده شده، Al و B بازپختی اصلاح شده، خوشه های گرافیکی افزایش یافته Mn موجود و در نهایت Mn/S برای تسهیل بازپخت و عناصری چون Mo، Cu و Ni برای بالا رفتن مقاومت چدن در مقابل خوردگی ساخته شده است. کاربردهای گوناگون چدن چکش خوار برای تولید قطعات خودرو، قطعات کشتی، اتصالات برق و لوله و قطعات کاربردی صنایع معدنی بوده است.
چدن کرمی شکل : چدن کرمی شکل شبیه به چدن خاکستری اما کروی، با گرافیک درجه بالا و نشکن است. به عبارت دیگر چدن کرمی شکل چدنی کرویی است که به شکل کرم درآمده است. چدن کروی مناسب برای ساخت دیسک های ترمز، سرسیلندرمنیفلدهای دود، رینگ های پیستون و دیسک است.
چدن سفید : چدن سفید چدنی بلور مانند بوده که از سرد شدن مواد مذاب ( کربید آهن ) ساخته شده است و از نظر گرافیک به انواع مختلفی تقسیم شده است.
قیمت قراضه های چدنی پایین است
زمانی که بخواهید از قیمت و نرخ ضایعات چدنی اطلاع پیدا کنید باید در بازار تحقیق کنید و طبق تحقیقات انجام شده نرخ ضایعات چدنی بسیار کم و ارزان قیمت است.البته نباید قیمت همه ی قراضه های چدنی را کم دانست زیرا قیمت ضایعات، چه چدن و چه دیگر فلزات بستگی به کیفیت شان دارد.چدن اگر در وضعیت خوبی قرار داشته باشد حتما ضایعاتش هم قیمت خوبی خواهد داشت. ( ضایعاتی که در نظر ا غیرقابل استفاده است. )پس باید چنین نتیجه گیری کرد که گران ترین معامله، معامله ضایعات آهنی است و چه بسا اگر کیفیت و مرغوبیت ضایعات چدنی بالا باشد ضایعات چدنی نسبت به سایر ضایعات آهنی نرخ بالاتری را داشته باشد. ضایعات چدنی به خودی خود قابل استفاده نیستند و شاید اگر رها شوند فقط شاهد انباشت شان باشیم. مراحل بازیافت ضایعات از جنس چدن بدین صورت است.
جداسازی : بعد از تحویل گرفتن ضایعات توسط ضایعاتی ها، ضایعات در حیاط یا محوطه ای باز انباشته شده و قبل از انتقال ضایعات چدنی به کارخانه برای ذوب باید ضایعات خالص شوند یعنی ضایعات به یک شکل قابل استفاده دربیاید. اگر ضایعات چدنی عایق دارند پس عایق حذف خواهد شد. همچنین ممکن است ضایعات چدنی با دیگر ضایعات مخلوط شده باشد که باز هم باید جدا شوند.
ارسال به کارخانه و فرآیند ذوب :
گفتیم ضایعات چدنی زمانی قابل استفاده هستند که بازیافت شوند. برای بازیافت شدن ضایعات چدنی بعد از جداسازی به کارخانه برده شده و در کارخاانه با عملیات ذوب، ضایعات دوباره برای ساخت استفاده خواهند شد.بدین ترتیب ضایعات به خوبی بازیافت خواهند شد. و اما به عنوان سخن نهایی باید گفت که چدن در گذشته یک آلیاژ برای ریخته گری بوده اما در سال های اخیر تولیدات چدنی با کاهش چشم گیری همراه بوده است.
محبوبیت چدن به علت
- ریخته گری برای اشکال پیچیده
- هزینه تولید پایین
- قیمت کلی پایین
- دسترسی قابل کنترل
- سرعت در خنک شدن بدون کمترین تغییر در اساسش
از مزایای چدن است که سایر آلیاژها ندارند.