یکی از پر کاربرد ترین و مهم تری آلیاژ های آهن چدن می باشد که ترکیب شیمیایی با کربن را دارد و به حالت چدن در آمده است. البته بیش از 95 درصد از ضایعات چدن را آهن تشکیل داده است و همین امر باعث شده است تا مقاومت این آلیاژ کاربردی و مهم بالا باشد. در این مقاله سعی داریم شما را با خریدار ضایعات چدنی و قیمت ضایعات چدن آشنا کنیم.
چدن چیست؟
چدن یک فلز مات از یک رنگ تیره می باشد که خود را به قالب سازی وام می دهد. بر عکس فولاد این فلز ضعیف جوش داده می شود و جعلی و قلابی نیست. این فلز به علت داشتن کربن بالا باعث می شود که مقاومت و دوام این فلز بیشتر و بالا باشد. در نهایت می توان گفت چدن یک فلز آهنی می باشد که باعث افزایش سختی ، استحکام ، مقاومت و مقرون به صرفه می باشد و همینطور هشت درصد از فولاد سبک تر است و خواص ریخته گری تولید شده است. این فلز یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین انواع آلیاژ آهن می باشد که ترکیب شیمیایی لازم را با کربن دارد و به این حالت در آمده است.
انواع ضایعات چدنی
چدن از انواع متنوعی تولید می شود که در این بخش برای شما آن ها را شرح می دهیم.
چدن سفید: این آلیاژ آهن با کربن می باشد که در آن آهن به شکل کاربید یا سیمانیت وجود دارد. با دو ویژگی سختی و شکنندگی این محصول می توان تشخیص دارد که در برابر خوردگی مقاوم می باشد ، از دوام عالی برخوردار است و از حملات اسیدی تهاجمی می باشد. با توجه به یسکوزیته بودن آن ریخته گری این نوع دشوار و سخت می باشد که منجر می شود قالب ها را ضعیف پر کند و ترک های داخلی را تشکیل دهد و همچنین بریدن آن نیز به سختی انجام می شود. در برخی موارد و عمدتا چدن سفید برای ذوب شدن فولاد استفاده می شود و یا توسط آنیل شدن به چدن قابل چربی تبدیل می شود و به همین دلیل به آن فولاد سازی نیز گفته می شود.
چدن خاکستری: این آلیاژ همانطور که از اسمش پیداست خاکستری رنگ می باشد و دارای گرافیت و سیلیکون است که باعث می شود شکل بگیرد. باید بگوییم که این نوع چدن در صنعت مهندسی بسیار محبوب و پر طرفدار می باشد. زمانی که این نوع چدن می شکند رنگ نقره ای دارد و قابل مشاهده می باشد. چدن از خاصیت ریخته گری بالایی برخوردار می باشد و دوام بالایی دارد همچنین در قالب مذاب جریان می باید و کاملا به صورت جامد برش می خورد ولی در عین حال این فلز کاملا شکننده می باشد و هنگام خم شدن می شکند و جوش آن تقریبا غیر ممکن است.
چدن قابل انعطاف: این آلیاژ از چدن سفید به وسیله ی آنیل سازی ساخته می شود. می توان گفت که این چدن خاصیت انعطاف پذیری و استحکام کششی بالا و دو چندانی در برابر ضربه ها مقاومت دارد. این نوع چدن یک ماده ی عالی برای تولید قطعات با پیکر بندی پیچیده می باشد.
چدن انعطاف پذیری یا گره ای: این ماده از چدن خاکستری با اضافه کردن منیزیم به آلیاژ تولید و ساخته می شود و به این علت می باشد که استحکام مواد را افزایش دهد. این چدن از خاصیت ریخته گری بالا و مقاومت بالا در برابر صدمات مکانیکی و همچنین انعطاف پذیری عالی برخوردار می باشد. این نوع چدن برای تولید محصولات با استحکام ویژه استفاده می شود و کاربرد دارد.
چدن معمولی: این چدن می تواند از ترکیباتی مانند نیکل ، کروم یا تیتانیوم باشد که همین ترکیبات باعث افزایش استحکام ، سختی و مقاومت در برابر سایش چدن معمولی می باشد. به این گونه چدن آلیاژ نیز می گویند که برای تولید قطعات مختلف ماشین که در محیط هایی مانند آب یا گاز و مکان های تهاجمی کار می کنند کاربرد و قابل استفاده می باشد.
ویژگی خریدار ضایعات چدنی
ویژگی های متعدد و بارز خریدار ضایعات چدنی باعث شده است در صنایع مختلفی استفاده شود و کاربرد آن روز به روز افزایش یابد. در این بخش به چند مورد از این ویژگی های این عنصر اشاره می کنیم.
قدرت بالا: یکی از ویژگی های این عنصر که توجه بسیاری از صنایع را به خود جلب کرده است مقاومت بالای و چشم گیر این آلیاژ آهن می باشد. همینطور مقاومت بالا که به معنی نقطه ذوب بالا می باشد و چکش خواری آن یکی از بهترین ویژگی های این عنصر می باشد و همین امر سبب گردیده است که هزینه کمتری نسبت به کار با آهن داشته باشد.
قالب گیری: یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد این آلیاژ آهن قابلیت انعطاف پذیری بالای آن می باشد که می توان آن را به هر شکلی در آورد و برای این کار فقط کافی است که وقتی ذوب می شود آن را داخل قالب های مورد نظر بریزید و به هر شکلی که بخواهید در بیاید.
ماشین کاری: از آن جایی که این عنصر قابلیت های متعددی دارد از جمله : مقاومت کششی آن و میکرو ساختار ها و سختی این عنصر وجود دارد می تواند گزینه ی مناسبی برای ماشین کاری شدن دانست و از آن استفاده کرد.
مقرون به صرفه و ماندگاری بالا: همانطور که می دانیم می باشد که قابل بازیافت می باشد و همین موضوع باعث شده است که صرفه جویی شود و بازیافت آن رواج پیدا کند از این رو تولید این محصولات از بازیافتی های آن باعث می شود هزینه کمتر و مقرون به صرفه تری را به خود اختصاص دهد. همچنین باید به این نکته توجه کرد که بازیافت شده این محصول قابلیت چکش خواری بهتری را از خود نشان می دهد و در منابع طبیعی صرفه جویی می شود.
چدن در صنعت: همانطور که گفتیم مقاومت بالایی که این عنصر دارد و از خود نشان می دهد سبب شده است که مصارف متعدد و زیادی را به دنبال خود داشته باشد ولی موضوعی که وجود دارد وجود کربن و سختی غیر عادی این ماده می باشد و با این مسائل باز هم در تولید موارد زیادی و همچنین در صنایع مختلف استفاده می شود.
خودرو سازی: همانطور که گفتیم این عنصر قابلیت انعطاف پذیری به هر حالتی را دارد و همینطور گزینه مناسبی در ماشین کاری می باشد همینطور می تواند در ساخت قطعات خودرو نیز کاربرد بسیاری داشته باشد.
ساخت لوله های حمل مایع: از دیگر ویژگی های این عنصر می توان به ساخت لوله هایی که قابلیت جابجایی مایعات را دارد نیز استفاده کرد.
قابلمه های چدنی: شاید شما هم تعریف ظروف آشپزخانه چدنی را شنیده باشید و از آن استفاده کرده باشید ولی نکته ای که در این باره مهم می باشد این است که دلیل استفاده این عنصر در قابلمه های چدنی این است که نقطه جوش بالایی که این عنصر دارد قابلیت استفاده در ظروف آشپزخانه را دارد.
تفاوت فولاد و خریدار ضایعات چدنی و بازیافت آن
بسیاری از افراد هستند که در ظاهر فولاد را با چدن اشتباه می گیرند و یا تفاوتی بین این دو آلیاژ را احساس نمی کنند. ولی این موضوع در حالی می باشد که این دو آلیاژ تفاوت بسیار فاحشی با همدیگر دارند و می توان یکی از مهم ترین تفاوت بین این دو آلیاژ را میزان کربن موجود در آن ها دانست. البته باید به این نکته توجه کنید که میزان کربنی که در چدن استفاده شده است بیشتر از کربن استفاده شده در فولاد می باشد و به علاوه در لیست آلیاژ های ریخته گری قرار دارد. به علاوه این موضوع بررسی هایی که بر روی این دو آلیاژ انجام شده است نشان می دهد چدن در مقایسه با فولاد خمش ناپذیر تر و خشک تر می باشد که این یکی از تفاوت های بارز و مهم بین چدن و فولاد می باشد.
راه هایی برای تشخیص این دو آلیاژ از یکدیگر وجود دارد که در اینجا ما تست جرقه را توصیه می کنیم. این تست به این گونه می باشد که از طول جرقه کم و رنگ آن قرمز باشد می توان تشخیص داد چدن می باشد ولی در صورتی که طول جرقه بلند و رنگ آن متمایل به سفید باشد می توان گفت که فولاد می باشد. روش های دیگری برای تشخیص این دو آلیاژ وجود دارد که می توان به تست براده و نگاه کردن به سطح فلز اشاره کرد که این تشخیص نیاز به تخصص و مهارت بسیاری در این زمینه می باشد.
قراضه های آهن و فولاد شاید در نگاه اول محصولی بی استفاده و بی ارزش و بدون کارایی باشد که برای خلاصی از آن می توان آن را نابود کردن آن دانست ولی باید بگوییم همین ماده بی ارزش در مکان دیگر حکم طلا را دارد و این در حالی می باشد که فولاد سازان و کارخانه ی مربوطه بدون این محصولات بیکار می شوند و از این قراضه ها کسب در آمد دارند.
همانطور که می دانیم صنعت بازیافت یک صنعت مهم و اساسی در کشور ما می باشد که بر اساس آن ضایعات آهن و فولاد جمع آوری می شود و بعد از تبدیل و ذوب کردن آن به شکل شمش مجددا قابلیت استفاده در صنعت را پیدا می کنند. شمشی که تولید می شود در کارگاه های ریخته گری به قطعات با ارزش تبدیل می شود و به این وسیله این قراضه ها دوباره به چرخه مصرف باز می گردند.
کلام آخر
ممنونم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. امیدواریم بیشتر با خریدار ضایعات چدنی آشنا و بهره مند شده باشید.