ضایعات چدن چیست؟ باید گفت که ضایعات فلز چدن نوعی ضایعات آهنی بوده که اگر بازیافت شوند بسیار کاربرد دارند. در ادامه شما را بیشتر با ضایعات فلز چدن آشنا خواهیم کرد.
منظور از ضایعات فلز چدن چیست؟
ضایعات چدن آلیاژ فلز آهن بوده که کربن زیادی را دارد و چون کربن مستعد خوردگی است غالبا ضایعات فلز چدن به وجود خواهد آمد. ضایعات چدن از وسایل نقلیه ، گرمایشی و غیره به دست خواهد آمد زیرا چدن ماده ای است که در خودرو سازی ، لوله کشی کاربرد زیادی را دارد و نباید گفت که فقط به اشکال یکسان کاربد دارد. تهیه ضایعات فلز چدن از اماکن گوناگونی بوده زیرا چدن بیشتر به شکل ریخته گری است. یافتن ضایعات چدن خیلی سخت نیست چون در اماکن مختلف موجود است. از جمله چدن ها باید به موارد زیر اشاره کرد.
- لوله های سینک
- رادیاتور
- کشتی سازی
- خودرو سازی
- ماشین آلات
- قطعات موتوری
- وسایل خانه
ضایعات فلز چدن قابل بازیافت هستند و اگر دیدید که وسایل تان دوامی ندارد و دیگر برای استفاده کردن مناسب نیستند به ضایعاتی بفروشید چون ارزش پولی دارد. تولید کنندگان و خودرو فروشی ها منبع خوبی برای آهن قراضه های چدنی هستند. به دلیل بالا رفتن مصرف فلز چدن اقتصاد کشور باید روی تولیدات چدنی سرمایه گذاری کند. قوطی های آلومینیومی ، خودرو ها ، دوچرخه ها و وسایل خانگی فقط قسمت کوچکی از محصولات چدنی هستند که قابل بازیافت هستند. ضایعات فلز چدن از مردم و تولید کنندگان به دست خواهد آمد.
مردم : از قوطی های آلومینیومی تا قطعات ریز کامپیوتر همه قابلیت بازیافت شدن را دارند. همه اشخاص نقش موثری در ایجاد ضایعات دارند. بازسازی وسایل چدنی مثل قابلمه ، گلدان و دوچرخه امکان پذیر است. در صورتی که از وسایل چدنی استفاده می کنید سعی کنید که به بازیافت چدن فکر کنید تا کاربرد دوباره و شغل را ایجاد کنید.
تولید کنندگان : یکی از فلزاتی که تولید کنندگان ارائه خواهد داد چدن است. اگر وسایل چدنی تان بدون استفاده مانده است به انبار ضایعات بفرستید تا بشود محصولی جدید را ساخت. بازیافت وسایل فلزی و آهنی تأثیر خوبی در حفظ کردن طبیعت دارد. اگر صاحب آهن قراضه های چدنی هستید ، آهن قراضه ها را جمع کنید تا دوباره زنده شوند و مورد استفاده قرار بگیرند. پس نباید قراضه های چدنی را بی فایده و به درد نخورد دانست.
همه چیز در مورد فلز چدن
آهن عنصری خالص است که به دلیل خالص بودن در صنعت چندان مناسب نیست. زمانی که به آهن خالص کربن اضافه شود فلز چدن ساخته خواهد شد و چدن همان فلزی است که آلیاز کربن و آهن را در خود دارد. تفاوت فلز چدن با فلز فولاد در مقدار کربن شان است. تولید چدن از ترکیب موادی چون براده ، شمش ، تکه های ریخته گری و دیگر افزودنی ها بوده و با ذوب شدن در کوره برقی فلز چدن آماده است. البته فلز چدن بر اثر ذوب سنگ آهن و فولاد ، حذف برخی عناصر ، ذوب کامل و ریخته شدن در کوره به دست خواهد آمد.
خصوصیات چدن : فلز چدن دارای 2 تا 3/5 درصد کربن و کمی منگنز است. ناخالصی های چون فسفر و گوگرد در فلز چدن کم است و نقطه ذوبش 1420 تا 1470 است. از ویژگی های فلز چدن سخت بودن ، استحکام و شکننده بودن است. فلز چدن در مقایسه با واکتیل شکننده است و علتش هم به پایین بودن نقطه ذوب ، روان بودن ، قابلیت ریخته کاری ، تغییر پذیری مربوط است و در ساخت ماشین ، وسایل خودرو و غیره کاربرد دارد.
انواع چدن : چدن در دو نوع عمومی کاربرد مهندسی و خصوصی آلیاژ های مقاوم در مقابل حرارت ، خوردگی و سایش قابل استفاده هستند و خاصیت چدن بر اساس نوعی که دارد متغیر خواهد بود.
چدن اولیه : چدن اولیه یا خام تهیه شده از کانه های اکسید ، آرسنیک و سایر موارد ذوب شده و برشته شده بوده که کربن اش کم شده است یعنی کانه آهن به همراه کربنات کلسیم و کک ترکیب و در دمای 1300 درجه پخته خواهد شد. با گرم شدن مواد ، ناخالصی ها خنثی شده و ناخالصی ها به شکل خام بیرون خواهند آمد. منظور از ناخالصی های چدن چند درصد کربن ، کمی گوگرد ، سیلسیم و فسفر است و ممکن است مواد مذاب را به اشکال گوناگون دربیاورند.
کاربرد چدن : چدن در تولید لوله ها ، درپوش چاه ، خودرو ، پل ها و دیگر وسایلی که به جای استیل جایگزین شده کاربرد دارد. شکل جدید کاربرد چدن در وسایلی چون خطوط گاز ، خرپای سقف ، شاغول کردن و پنجره های دکوراتیو است.
آلیاژ ها : آلیاژ ها فلز چدن به منظور بالا رفتن کیفیت چدن کاربرد دارند. آلیاژ های چدن در امور مهندسی ثابت نیستند و در وسایلی چون میل لنگ بسیار کاربرد دارند. علت جدا بودن و متمایز شدن آلیاژ چدن از سایر آلیاژ ها پایین آمدن هزینه های تولید ، محکم بودن ، قابلیت ماشین کاری ، مقاومت ، سختی ، انتقال گرما و حرارت و جذب ارتعاش است.
انواع چدن
چدن های خاکستری از نظر شکل به 4 دسته
- کلوخه ای
- ورقه ای فنسی
- نشکن
- و چشم گاوی
تقسیم شده اند که بعدا در موردش توضیح خواهیم داد.
خرید ضایعات فلز چدن از یک مرکز
مراکز خرید ضایعات فلز چدن مراکزی هستند که در آنجا معاملات نقدی یا نسیه همه ضایعات چدنی صورت خواهد گرفت. نرخ ضایعات فلز چدن به روز است و فقط کافیست که با یک مرکز فروش تماس بگیرید تا از قیمت خرید ضایعات فلز چدن آگاه شوید. بیشتر خریداران شرکت ها و اشخاصی هستند که با چدن سر و کار دارند. برخی مراکز خرید و فروش ضایعات چدن را به صورت جزئی ، تسویه نقدی ، قیمت به روز و ارسال برای همه نقاط کشور با سرعت بالا و بدون تعطیلی در نظر گرفته اند که برای معامله کردن بسیار مناسب هستند. جای تأسف دارد چرا که برخی مراکز چندان تمایلی به فروش ضایعات چدنی ندارند چون دلالان قیمت های پایینی را پیشنهاد خواهند کرد.
تقسیم بندی چدن از لحاظ ویژگی های اساسی
فلز چدن بر اساس ویژگی های اساسی به 4 نوع زیر تقسیم شده است.
چدن سفید : چدن سفید یا آهن تولیدی از فولاد همان آهن دارای کربن است که به صورت سیمانیت موجود است. چدن سفید سخت ، ترد ، مقاوم در مقابل خوردگی و مقاوم در مقابل حملات اسپری است. ریخته گری چدن سفید سخت بوده ، قالب ها ضعیف پر خواهد شد ، حتی چدن ترک دارخلی دارد و در نهایت بریدن چدن نیز سخت است. کاربرد چدن سفید اغلب برای ذوب فولاد یا تبدیل به چدن با قابلیت چرب است و چنین چدنی در فولاد سازی رایج است.
چدن منعطف : چدن سفید با آنیل ساخته شده است. چدن سفید منعطف، دارای استحکام، کشش و مقاوم در برابر ضربه است. چدن منعطف چدنی مناسب برای ساخت قطعات دارای پیکربندی است. پیکربندی پیچیده
چدن خاکستری : رنگ چدن خاکستری است به همین دلیل چدن خاکستری نام دارد. چدن خاکستری دارای سیلیکون و گرافیک بوده به همین دلیل قابلیت شکل گیری دارد. چدن خاکستری در کار های مهندسی کاربرد دارد. اگر محصولی از جنس چدن خاکستری باشد و بشکند رنگ نقره ای در چدن خواهید دید. از ویژگی های چدن خاکستری ریخته گری ، دوام ، جریان یافتن در قالب و برش خوردن است. فلز ساخته شده از چدن خاکستری کاملا ترد است و اگر خم شود حتما می شکند و دیگر قادر به جوش دادنش نخواهید بود.
چدن گره ای : چدن گره ای همان چدن خاکستری به علاوه منیزیم است. استحکام چدن گره ای بالا بوده ، منعطف و خاصیت ریخته گری را دارد. چدن گره ای مناسب برای ساخت محصولات محکم است.
چدن معمولی : چدن معمولی از ترکیباتی چون کروم ، نیکل و تیتانیوم بوده به همین دلیل استحکام بالایی دارد و در برابر ساییدگی مقاوم و سخت است. چدن معمولی به آلیاژ معروف است و در ساخت قطعات ماشین آلاتی که برای محیط های تهاجمی قابل استفاده اند کاربرد دارد.
شرکت های صنعتی و تولیدی ضایعات فلز چدن
متوجه شدیم که چدن آلیاژی از جنس فولاد و آهن بوده که کربن بالایی دارد. بیشترین مراکزی که تولیدکننده ضایعات فلز چدن هستند شرکت های صنعتی بوده که به تولید قطعات خودرو مشغول هستند. پس بزرگترین تولید کنندگان ضایعات فلز چدن همان شرکت های هستند که بر اثر خراب شدن تجهیزات و قطعات فلز چدن را تولید کرده اند. چدن به خاطر داشتن عناصر گوناگون در مقایسه با آهن کمتر خوردگی دارد و اگر ضایعات فلز چدن بازیافت شود سرمایه گذاری و بازگشت سرمایه به خوبی صورت خواهد گرفت. یک نکته در رابطه با ضایعات فلز چدن کم بودن حجم ضایعات البته نسبت به آهن است.
فرآیند تولید چدن چگونه است؟
فلز چدن از راه ذوب سنگ آهن با ضایعات فولاد و آهن به دست خواهد آمد و در فرآیند تولید مراحلی برای نابودی عناصر ناخواسته چون گوگرد و فسفر صرف خواهد شد. با توجه به کاربرد های که چدن دارد سیلسیم و کربن چدن کاهش خواهد یافت. دیگر عناصر مورد نیاز برای ساخت فلز چدن در زمان ریخته گری قبل از به دست آمدن شکل نهایی چدن به مذاب اضافه خواهد شد. چدن در اکثر مواقع کوره ذوب خواهد شد و معمولا تولید چدن در کوره های برقی انجام خواهد شد. بعد از کامل شدن مواد مذاب حاصل از فرآیند ذوب در قالب ها ریخته شده تا وسیله و قطعات حاصل از چدن به وجود بیاید. در حین کار قطعاتی بدون استفاده چدنی وجود دارد که به ضایعات فلز چدن معروف هستند. ضایعات فلز چدن قابلیت استفاده و کاربرد دوباره را دارند و باید به فکر بازیافت شان بود. فلز چدن خود کاربرد بی نظیری را در صنعت دارد و درر مورد ضایعات فلز چدن نیز همین مورد صدق خواهد کرد. مطمئن باشید ضایعات فلز چدن مثل خود فلز کاربرد زیادی را دارد که نباید به فکر دور ریختنش بود.
از توضیح چدن تا کاربرد و انواعش
در مورد ضایعات چدن چه چیزی شنیده اید؟ چه اطلاعاتی از فلز چدن دارید؟ چدن یکی از آلیاژ های آهن بوده که بسیار با اهمیت و مهم است. چدن از ترکیب آهن با کربن به وجود آمده و 95 درصد بیشتر فلز چدن از فلز آهن است و علت مقاومت بالای چدن ، بالا بدن درصد آهن 95 درصد است. بر اساس میزان کربن شما شاهد آلیاژ های گوناگونی خواهید بود که هر یک ویژگی های خاص خود را دارند و در صنعت کاربرد های گوناگونی دارند. امروزه چدن در صنایع گوناگونی کاربرد دارد. شیمیدانان دنبال ساخت یک چدن مقاوم و برتر هستند تا کارایی چدن را بالا ببرند.
انواع چدن
قبلا هم گفتیم که چدن کاربرد های گوناگونی دارد و به آن اشاره کردیم.
چدن خاکستری : رنگ چدن خاکستری ، خاکستری است و چدن خاکستری یک چدن پرکاربرد در صنعت است. مهمترین چدن های خاکستری چدن کروی ، ورقه ای ، یوگلی و چشم گاوی هستند.
چدن سفید : چدن سفید دارای مقادیر کمی از کربن است و به خاطر رنگ سفیدی که دارد چدن سفید نامیده شده است. چدن سفید بسیار ترد بوده ترد بودن چدن سبب عدم استفاده اش در صنایع متعدد شده است. ( محدودیت دارد. ) بهترین نمونه چدن سفید پروانه توربین ها است.
چدن داکتیل : چدن داکتیل از ویژگی های چون مقاومت سایشی نقطه ذوب کم ، شکل پذیری و ماشین کاری برخوردار است.
خصوصیات چدن
از عواملی که باعث شده که چدن جزء فلزات پرکاربرد باشد خصوصیات چدن بوده که موارد زیر است.
- سهولت در تبدیل شدن ( حالت جامد به حالت مایع بدون پیدا کردن حالت خمیری )
- چکش خواری
- ترد و در عین حال سخت
- دیر زنگ
- در مقابل حرارت مقاوم
- دارای مقاومت بالا
- انواع مختلفی دارد.
- سنگین وزن
- قیمت مناسب
همه خصوصیات چدن بی نظیر است و همین خصوصیات باعث شده چدن به یک آلیاژ پرکاربرد و محبوب تبدیل شود. چدن نقش اساسی را در صنعت دارد و امروزه شرکت های زیادی در صدد ساخت تجهیزات ساختمانی از جنس چدن هستند تا در نتیجه ساختمان ها مقاوم تر و با هزینه کمتری ساخته شوند.
فرق چدن با فولاد
خیلی از اشخاص چدن را با فولاد یکسان دانسته اند. شاید باید به چنین اشخاصی که تفاوت بین فولاد و چدن را نمی دانند حق داد زیرا فولاد با چدن در ظاهر شبیه به هم هستند در حالی که بسیار متفاوتند و اصلی ترین تفاوت شان در مقدار کربن است. دقت کنید که مقدار کربن در چدن بیشتر از فولاد است. همچنین کربن به صورت ریخته گری به چدن اضافه خواهد شد و در نهایت چدن ها خشک تر و سخت تر از فولاد هستند. یکی از راه های اصلی تشخیص چدن از فولاد تست جرقه است. اگر در تست جرقه رنگ جرقه قرمز و طول جرقه زیاد نباشد پس فلز چدن است اما اگر رنگ جرقه سفید و طول جرقه زیاد باشد پس مطمئن باشید که فلز فولاد است. دیگر روش ها برای تشخیص چدن از فولاد تست براده و دیدن سطح فولاد و چدن بوده که البته چنین روش های مناسب بررای اشخاص متخصص است.
کاربرد چدن
در قسمت های قبل در مورد چدن ، انواع چدن ، خصوصیات چدن و حتی فرق فولاد با چدن با شما سخن گفتیم و متوجه شدید که با تغییر در مقدار کربن و ترکیب کربن با آهن در مقادیر گوناگون تولید کنندگان قادرند که انواع مختلفی از چدن را بسازند و برای صنایع گوناگون استفاده کنند.
از کاربرد اساسی چدن باید
- درپوش چاه ها
- لوله ها
- ساخت پل
- ظروف
- خطوط انتقال گاز
- ماشین آلات
- خرپای سقف
- شاغول کردن
- پنجره های دکوراتیو
را نام برد. البته نباید فراموش کرد که محققان دنبال یافتن دیگر خواص فلز چدن هستند تا بدین ترتیب بتوانند کاربرد چدن را بالا ببرند و چدن را جایگزین فلزهای دیگر کنند.
گوشه ای از کاربرد های فلز چدن
- در ساخت قطعات و وسایل به روش ریختگی تحت فشار کاربرد زیادی دارد. وسایلی همچون بدنه پمپ ، قطعات ماشین آلاتی که معیبوب شده اند بر اثر کار کردن زیاد ، شیر فلکه ها ، چرخ دنده ، وسایل فرآیند شیمیایی ، مخازن تحت فشار ، میل لنگ و غیره.
- قطعات غیر فشاری که در درجات بالا کاربرد دارند مانند تولید جعبه های درگیر با حرارت آتش ، قطعات کوره ها ، قالب شمش ، قالب شیشه ، میله های شبکه بوته های ذوب.
- ساخت قطعات ضروری سیستم های بخار
در صورتی که چدن غیر آلیاژی باشد در برابر خورگی در فضا های که قلیایی باشد مقاوم است و دچار خوردگی نخواهد شد. کاربرد اساسی چدن در پمپ ها و شیر های مصرفی آب دریا است که انتقال محلول های آمونیاکی و نفت برای پمپاژ را بر عهده دارند و به عبارتی چدن در صنعت نفت بیشترین کاربرد را دارد.