ضایعاتیا

خرید ضایعات

وبلاگ

۸ آبان ۱۳۹۹
ضایعاتیا

خرید ضایعات

امروزه خرید ضایعات می تواند زمینه ای را برای درآمد زدایی فراهم کند زیرا ضایعات طلای کثیف است و افزایش رو به رشد آن خرید و فروش این محصول را بسیار زیاد کرده است و باعث می شود کسب و کار در این شغل رونق بگیرد اما آگاهی کافی و ندانستن اصول و قوانین در این کار یک مشکل برای فروشندگان است. با ما همراه باشید تا بیشتر درباره ضایعات آشنا شوید.

ضایعات چیست؟

امروزه با گسترش روزانه تکنولوژی و پیشرفت بدون توقف در صنایع مختلف، مصرف آهن نیز روز به روز در حال زیاد شدن است. ضایعات دسته هایی از قطعات آهنی محسوب می شود که با استاندارد های تعیین شده برابری نمی کند و مشخصات و یا کیفیت مناسب را برای ادامه کاربرد در نظر گرفته شده را ندارد. حجم استفاده از آهن در جامعه ی امروز بسیار زیاد است که تولید محصولات آهنی بدون استفاده از قراضه های آهن ممکن نیست. بازیافت آهن از استخراج بی رویه و بیهوده سنگ آهن جلوگیری می کند و از تمام شدن این ذخیره ی با ارزش و تجدید ناپذیر جلوگیری و خودداری می کند. به علاوه استفاده مجدد و دوباره از ضایعات آهن، هزینه های تولید را به میزان زیادی کاهش می دهد و همین موضوع باعث می شود بازیافت از اهمیت زیادی برخوردار باشد و در نظر فعالان صنعت آهن و فولاد با ارزش باشد.

ضایعات چیست؟

انواع قراضه از لحاظ زمان تولید

  • قراضه داخلی: در کل فرایند فولاد سازی که شامل ساخت شمش و محصولات فولادی این نوع قراضه به وجود می آید که در واقع زمانی که محصولی استاندارد های کیفی نهایی را پاس نمی کند و تایید نمی شود این نوع قراضه تولید می شود.
  • قراضه خارجی: این قراضه ها که خارج از مرحله و پروسه تولید بر جا می مانند که در دو گروه قدیمی و جدید یا نو قرار می گیرد.

قراضه صنعتی جدید که توسط تولید کنندگان نهایی فولاد ساخته می شود کیفیت مشخصی ندارند و معمولا اکثر آن ها محصول مرحله نورد و شامل مفتول ها، صفحات زائد و برش های تولید شده که توسط واحد های صنعتی هستند. باید به این نکته هم توجه کرد که کیفیت اولیه محصولات در این قراضه ها حفظ می شود اما قراضه های صنعتی قدیمی محصولات فولادی را شامل می شوند که عمر مفید کارکرد آن ها را به اتمام و پایان رسیده است که این شامل قراضه خودرو، اجزای ساختمانی، پل ها و قراضه های وسایل خانگی می توان اشاره کرد.

ضایعات سوپر ویژه ویژه

موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برای قراضه ها دسته بندی خاصی در نظر گرفته است که این دسته بندی نوع سوپر ویژه و ویژه در آن جایی ندارد و در واقع افرادی که در این زمینه مشغول کسب و کار هستند و فعالیت می کنند قراضه های باکیفیت را در دسته ی خاصی قرار می دهند و به این معتقد هستند ارزش قیمتی آن نسبت به انواع دیگر بیشتر می باشد و همین کار باعث می شود تا در بازار ضایعات آهن این قراضه سوپر ویژه ویژه شناخته و معروف شده باشد.

ضایعات درجه یک

همانطور که گفتیم موسسه استاندارد تحقیقات صنعتی برای تمامی قراضه ها استاندارد های خاصی در نظر گرفته است و آن ها را درسته بندی کرده است و بر اساس آن قراضه ها از یکدیگر جدا می شوند. بر اساس این استاندارد ها خواص ترکیبات شیمیایی این نوع از قراضه ها به صورت زیر می باشد:

  • فسفر و گوگرد : هر کدام حداکثر پنج صدم درصد
  • مس، کروم و نیکل : هریک حداکثر بیست صدم درصد
  • مولبیدن: حداکثر یک دهم درصد
  • سرب،روی، قلع: حداکثر سه صدم درصد
  • مس و کرم و نیکل و مولبیدن مجموعا حداکثر 0.25
  • آهن: حداقل 97 درصد

ضایعات درجه دو

طبق استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران این نوع قراضه‌ها از لحاظ ترکیب شیمیایی ویژگی‌های زیر را دارند:

  • فسفر و گوگرد: حداکثر هر یک شش صدم درصد
  • مس ، کروم و نیکل: حداکثر هر یک بیست و پنج صدم درصد
  • مولبیدن: حداکثر دوازده صدم درصد
  • سرب روی و قلع :هرکدام حداکثر سه صدم درصد
  • مس و کرم و نیکل و مولبیدن: حداکثر 0.45
  • آهن حداکثر 94 درصد

از جمله ضایعاتی که در هر دو دسته می توانند در هر دو دسته درجه یک و درجه دو قرار بگیرند. این ضایعات عبارتند از: قطعات صفحه ضخیم، تختال و شمشال، ورق و تسمه، ضایعات مقاطع نوردی، قراضه های لقمه ای، قطعات لوله و پروفیل را شامل می شود.

ضایعات آهن گالوانیزه

ضایعات درجه سه

این نوع از ضایعات هم طبق استاندارد تحقیقات صنعتی ویژگی های خاص خود را دارند. برخی از این ضایعات که می توان به آن اشاره کرد عبارتند از: ضایعات لوله و پروفیل های کهنه، مصالح ساختمانی فولادی، اوراقی وسائل نقلیه، اوراقی تجهیزات و ماشین آلات صنعتی، خرید ضایعات مخلوط و کار نشده کارگاه ها که شامل تیرآهن، سپری، نبشی و لوله و ورق است.

  • فسفر و گوگرد: حداکثر هر یک شش صدم درصد
  • مس ، کروم و نیکل: حداکثر هر یک چهار دهم درصد
  • مولبیدن: حداکثر بیست صدم درصد
  • سرب روی و قلع :هرکدام حداکثر سه صدم درصد
  • مس و کرم و نیکل و مولبیدن: حداکثر 0.6
  • آهن حداکثر 92 درصد

ضایعات آهن گالوانیزه

اگر آهن با روی پوشش داده شود به آهن آهن گالوانیزه می گویند که این پوشش در برابر خوردگی و ساییدگی مقاوم و با دوام است. این آهن به دو دلیل می تواند غیر قابل استفاده شود. این دو دلیل عبارتند از:

  • در گذر زمان امکان دارد دچار شکستگی شود و یا تحت تنش و فشار بالا درچار تغییر در شکل ظاهری او شود.
  • مانند بسیاری دیگر از محصولاتی که تولید می ود در هنگام پروسه تولید به کیفیت مد نظر و بالا نرسد و جزو ضایعات محسوب شود.

مسئله ای وجود دارد که شاید برای شما جالب باشد بدانید در ساخت لوازمی که امکان زنگ خوردگی آن ها در محیط های اطراف بیشتر است در صورت زنگ خوردگی با خسارت روبرو می شوند و از آهن گالوانیزه استفاده می شود. برای مثال در این امر در تولید کانال کولر، شیروانی منازل، کابینت آشپزخانه و لوله های آب از آهن گالوانیزه استفاده می شود و از طرف دیگر حضور روی در این آهن باعث شده است درجه ی آن نسبت به دیگر خرید ضایعات آهن کمتر باشد و قیمت آهن هم کمتر باشد.

ضایعات حلب

در بازار امروز این نوع ضایعات به دو صورت حلب پرسی حلب فله به فروش می رسد. در اینجا برخی از ضایعات حلب را ذکر می کنیم که عبارتند از: قوطی‌های نگهداری پنیر و قوطی‌های روغن جامد و به عبارت کلی تمامی قوطی ‎هایی که به منظور نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند از نوع ضایعات حلب به شمار می‌آیند.

ضایعات پرس خودرو

این ضایعات به دلیل هزینه های جداسازی و تشخیص بعد از فرایند سوزاندن بخش های پارچه ای و پلاستیکی از بدنه خودرو به صورت کامل یا نصف پرس می کنند که به آن ضایعات پرس خودرو می گویند. بیشترین کاربرد این ضایعات در کارخانه هایی است که کوره های قوسی با دهانه ی بزرگ دارند.

ضایعات سوفاله یا سوفاره آهن

در یک تعریف جامع و کلی از این نوع ضایعات می توان گفت به براده های تولید شده از تراشکاری قطعه های فولادی و آهنی که به آن ضایعات سوفاره و سوفاله آهن می گویند که خود این ضایعات در دو دسته ناخنی و پوشالی قرار دارد و عرضه ی آن به صورت فله بار پرسی شده و پفکی یا ریز بار ارائه می شود.

  • اندازه سوفاله ناخنی ۱۰-۳ میلی‌متر است.
  • سوفاره پوشالی به صورت در هم تنیده است، هزینه آن از نوع ناخنی بیش ‌تر بوده و چگالی پایین‌تری نیز دارد.

ضایعات آهن آلیاژی

در این ضایعات اگر قطعه آهنی مورد نظر عناصری مانند نیکل،منگنز،کروم،مولبیدن ، وانادیم و تنگستن داشته باشد به آن آهن آلیاژی می گویند. برخی نکاتی که در رابطه با ضایعات آهن آلیاژی وجود دارد عبارتند از:

 

  • این نوع از ضایعات در مقایسه با ضایعات درجه یک و دو ارزان‌تر هستند.
  • در مراکز اسقاط و تعمیر خودرو به طور عمده یافت می‌شوند.
  • با قیمت‌های متفاوتی عرضه می شوند، برای مثال در کارخانه‌های که شمش فولادی ساده کربنی تولید می‌کنند با قیمت کمتری خریداری می‌شوند.

از جمله ضایعات آلیاژی عبارتند از:

  • تسمه فلزی سیم بکسل
  • میل لنگ
  • چرخ دنده
  • کمک فنر برش خورده

ضایعات آهن آلیاژی

قراضه بسته بندی شده

این قراضه ها جهت افزایش وزن مخصوص ظاهری و آسان شدن در جابه جایی و حمل نقل بسته بندی می شود.

قراضه های سبک بار

وزن مخصوص ظاهری این قراضه‌ها کم و در محدوده ۰٫۵ تا ۰٫۸ تن بر متر مکعب می‌باشد.

قراضه های متوسط بار

وزن مخصوص ظاهری این قراضه‌های بیشتر از سبک بار و در محدوده ۰٫۸ تا ۱ تن بر متر مکعب می‌باشد.

قراضه های سنگین بار

وزن مخصوص ظاهری این قراضه‌ها یک یا بیشتر از یک تن بر متر مکعب می‌باشد.

انواع ضایعات فلزی

ضایعات فلزی: معمولا به هر چیزی فلزی که عمر آن به پایان رسیده و کاربردی ندارد ضایعات فلزی می گویند. حالا می تواند آهن باشد یا استیل یا چدن و آلومینیوم ، مس ، برنج ، چدن ، مفرغ ، سرب ، روی و …. این ضایعات هم به صورت خام هم به صورت قالب محصولاتی مثل باتری، بطری فلزی نوشابه و یا حتی موتور ماشین به فروش می رسد. هر کدام از این ضایعات با توجه به نوع کاربرد آن و آلیاژی که در آن به کار رفته است قیمت های متفاوت و مختلفی دارد. مثلا خرید ضایعات مس خالی ارزان تر از مسی است که به صورت کابل مخابراتی فروخته می شود. حال اگر مس به صورت کابلی قرمز باشد گران تر هم فروخته می شود. در کل بعضی ضایعات تنوع قیمت چندانی ندارند مانند آلومینیوم خشک و نرم که آلومینیوم نرم قیمت بیشتری دارد.

ضایعات غیر فلزی: این ضایعات که شامل هر چیز غیر فلزی می شود که البته بازه ی بسیار گسترده و بزرگی دارد. در این دسته بندی می توان مواردی مثل پلاستیک و پلیمر ، لاستیک ، شیشه ، کاغذ و کارتن ، چوب و تخته ، منسوجات و چرم ، سنگ و اجر و سرامیک ، مواد شیمیایی ، روغن ، ضایعات کشاورزی و …. می باشد. شاید در این دسته آشنا ترین خرید ضایعات برای شما نان خشک باشد که به صورت عمده خرید و فروش می شود . یا لوله های پلاستیکی که بستگی به جنس پلاستیک قیمت های متفاوتی دارد.

ضایعات الکترونیک و الکتریکی: هر وسیله ای که با برق کار می کند و برقی می باشد در این دسته قرار می گیرد. خیلی از سیم و کابل و باتری را که می تواند در دسته ضایعات فلزی باشد  در دسته خرید ضایعات الکتریکی قرار می دهند. این گروه هم شامل وسایلی مانند موبایل ، تجهیزات مخابراتی ، کامپیوتر و لوازم جانبی ، قطعات برقی صنعتی ، وسایل برقی خانگی و دستگاه های فرسوده و کهنه و اسقاطی می توان اشاره کرد.

محصولات فلزی و غیر فلزی: در واقع این گروه تفاوت چندانی با ضایعات فلزی و غیر فلزی ندارد ولی نکته ای که قابل توجه است این جاست که این گروه محصولاتش طول عمر زیادی ندارد و به کالاهای خاص محسوب می شوند که می توانیم دوباره از آن ها در جای دیگری استفاده کنیم که شامل ریل راه آهن یا میلگرد نوکه که با توجه به نوع آن قیمت های مختلف و متفاوتی دارد و به فروش می رسد.

انواع ضایعات فلزی

پروسه جمع آوری ضایعات

ضایعات علاوه بر محیط های صنعتی، در ناحیه های مسکونی هم وجود دارند و اکثرا بعد از جمع اوری در یک محیط باز انبار می شوند. این نکته را به یاد داشته باشید که به دلیل حجم آهن قراضه ها در این انبار ها بسیار زیاد است و احتمال حوادث در اثر جستجو و تحقیق وجود دارد، معمولا انبارهایی که اجازه ی ورود به افراد دیگر را می دهند اول کار از آن ها تعهد می گیرند و مسئولیت هر گونه حادثه به عده ی مشتری است. در این صنعت خطرات زیادی وجود دارد. برای مثال وجود فلزاتی مانند رادیو اکتیو می تواند باعث مرگ ، صدمه و آسیب های زیست محیطی بشوند. در هند و در برزیل شاهد این حوادث هستیم.  مواد سمی مثل آزبست یا موادی مثل بریلیوم، کادمیوم و جیوه می توانند برای کارکنان و محیطی که در آن محیط قرار دارند، خطرات بی شماری ایجاد کند. علاوه بر این بسیاری از وسایل موجود در این انبارها خطرناک هستند. این وسایل غول پیکر در ابعادی وسیع و با نیروی بالا، در صورت بی دقتی و اشتباهات انسانی و غیره می توانند زمینه ساز حوادثی جبران ناپذیر باشند.

کلام آخر

ممنونم که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید. امیدواریم بیشتر با ضایعات آشنا شده باشید و از آن بهره مند شده باشید.

لطفا امتیاز دهید
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *